Beljenje zuba:

Osmeh predstavlja jednu od najvrednijih osobina čoveka. Mnogo više kaže o tebi, nego automobil koji voziš, odeće koju nosiš, ili friz koji već sledeće godine izađe iz mode. Naprotiv, lep i beli osmeh nikada ne izlazi iz mode! Ne zaboravi, da prekrasno beli osmeh drastično povećava samopouzdanje. Dozvoli nam, da ti ovim putem pomognemo da se proslaviš! Beljenje zuba već stotinama godina zanima ljude i zahvaljujući tome se do danas iskristalisao veći broj tehnika, ali najbolji rezutati se uočavaju kod onih, koje vrši stomatolog.

Što se tiče komercijalnih preparata za široku potrošnju (whitening zubne paste/konci itd.)?
Ova sredstva su namenjena pre svega za održavanje boje posle profesionalnog beljenja. Veći rezultati se viđaju samo u TV reklamama!

Kako deluju preparati za profesionalno beljenje zuba?
Aktivni sastojak se difunduje kroz vodu (koja je sastavni deo zubnog tkiva) do materija koje prouzrokuju prebojenost i putem njihove oksidacije dovodi do izbeljivanja zuba. Zaboravite nedoumice! Ne radi se nikakvo kiselinsko nagrizanje, ni brušenje zuba, samo u cilju postizanja bolje estetike koristimo dobrotvorno dejstvo, u prirodi tako važnog kiseonika!

Koji zubi mogu da se izbele?
Svaki može, stim da se najbolji rezultati uočavaju kod prebojenosti spoljašnjeg porekla žućkaste, narandžaste i braonkaste boje. Kod prednjih zuba, koji su više puta plombirani sa ogromnim ispunima se predlažu delikatesnija rešenja (npr. keramičke fasete, bezmetalne krunice itd.)!
Mogu da se izbele zubi cele vilice ili pojedinačno prebojeni (najč. kao posledica nepravilnog endodontskog lečenja). Kod beljenja devitalizovanih (lečenih) zuba pre svega treba korigovati uzrok tj. nepravilno lečenje i tek posle toga se pristupa samom izbeljivanju.

 

Koliko dugo ostaju zubi tako beli posle sprovedene terapije?
Uz seanse održavanja doživotno, čija frekvencija umnogome zavisi od količine i gustine unošenih hromatogenih napitaka (čaj, kafa, crno vino itd.) i od broja popušenih cigareta.

Kako se vrši beljenje koju mi nudimo?
Uzme se otisak zubnog luka, na osnovu kojeg se izrađuje tanka i savitljiva folija (splint). U ovaj splint svako veče pacijent sam stavlja gusti gel za beljenje posle redovno sprovedene oralne higijene i tako legne da spava. Za nedelju dana zubi postaju za 6-8 nijanse svetliji.

 
Doktore, jel’ bih to moglo nešto brže?
Naravno! Pacijentima, kojima bih i juče bilo prekasno, imamo posebnu, bržu opciju. Uz upotrebu posebne izolacije u mogućnosti smo da koristimo mnogo koncentrovanija sredstva. Njihovom upotrebom već za 1,5 sat zubi postaju mnogo belji, ali je to često praćeno povećanom osetljivošću zuba. Da bih se postigli bolji i dugotrajniji rezultati, preporučljivo bih bilo nastaviti beljenje sa preparatima niže koncentracije kod kuće.
 

Šta je sa lampama za izbeljivanje?
Skoro u svim naučnim radovima je dokazano, da ova vrsta beljenja, uopšte ne daje bolje i dugotrajnije rezultate od gore navedenih. Tokom terapije dolazi do isušivanja (dehidratacije) zuba i zbog toga zubi deluju još beljim, ali posle nekoliko dana taj efekat se gubi. Kako i kod ostalih vrsta beljenja sa visoko koncentrovanim gelovima, i ovde se preporučuje nastavak izbeljivanja kod kuće uz pomoć splinta.

Sporedni efekti?
Zbog nagomilavanja molekula kiseonika zub postaje malo osetljiviji na spoljašnje nadražaje (npr. hladno), ali to prolazi za nekoliko dana po prestanku terapije. Preporučljivo je koristiti različita sredstva (paste, rastvore itd.) za smanjenje osetljivosti zuba 2 nedelje pre, u toku i 2 nedelje posle terapije.

Ja se izgubio! Ko će mi sad pomoći u izboru?
Kao svaka terapija i ova mora biti strogo individualna! Nije vam ostalo ništa drugo, nego da dođete da bih smo vam preporučili najbolju opciju namenjenu lično vama!

 

HOME

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

srpskimagyarenglish
Zakazivanje Radno vreme Idi do sadržaja