Stomatološka protetika:

Na sledećim stranicama ćemo vam prikazati stomatološke nadoknade, koje se izrađuju van usne duplje, u zubotehničkoj laboratoriji.
Mnogo je bitno, da gubitak čak i jednog zuba treba što pre nadoknaditi, jer stalna pomeranja susednih zuba u velikoj meri mogu otežavati kasniju sanaciju.

Evo jedne uprošćene podele da bih ste se lakše našli u svetu stomatološke protetike:

Mobilne proteze Kombinovane nadoknade Fiksne nadoknade
Totalne proteze i
delimične proteze.
Obe mogu biti akrilatne
ili skeletirane (wisil/wironit).
Predstavljaju kombinaciju
neke fiksne nadoknade i najčešće parcijalne skeletirane proteze:
-Sa teleskop krunama
-Sa klizačima
-Sa dugmičastim sidrima
Inlej/overlej
Fasete (viniri)
Krune (navlake)
Mostovi

 

Mobilne proteze

Preko celog dana priča, a noću pliva. Šta je to? Taštine proteze! :)

Totalne proteze

Bezubom pacijentu samo ove proteze mogu da se izrade, sem u slučaju implantacije.
Da li je istina, da nijedna totalna proteza ne valja ništa? Ne, ali je istina da pacijent sa totalnim protezama nikad neće služiti kao sa sopstvenim zubima. Veliki broj pacijenata koristi proteze, koje u potpunosti izradio zubni tehničar, ko inače nije obučen za rad u ustima! Iz tih razloga misle pacijenti, da ne vredi trošiti veće pare na proteze, jer one ne mogu biti nikad dobre!
Morate nam verovati da postoje dobre proteze, sa kojima ćete moći da se služite!

 

Parcijalne (delimične) proteze

Pomoću kukica se vezuju za pacijentove zaostale zube.
Kao krajnje rešenje dolaze u obzir skeletirane proteze, a one od akrilata, u većini slučajeva kao privremene, dok se ne ojača kost po vađenju zuba. Skeletirane proteze su mnogo otpornije, a livene kukice tačno naležu na zub koji nosi nadoknadu.
U izradi svake mobilne proteze se koriste kvalitetni višeslojni slovenački (Polident) zubi ili zubi iz Lihtenštajna (Ivoclar-Vivadent). Obe podležu standardima ISO i CE!
Na poseban zahtev pacijenta u proteze ugrađujemo čak i porcelanske zube iz Nemačke (Vita)!

 

Kombinovane stomatološke nadoknade

Na zaostalim zubima izrađujemo neku od fiksnih nadoknada, a za ove se vezuje najčešće skeletirana (wisil/wironit) proteza. Iz tih razloga, sa njima se može razviti mnogo veći žvačni pritisak, a istovremeno ostaju nepomične.

Nadoknade sa teleskop (duplim) krunama
Kod ovih se jedna krunica cementira za zub, a druga se nalazi u protezi. Pri spajanju one se zaglavljuju jedna u drugu, kao dve vlažne čaše od jogurta, i tako sprečavaju pomeranja proteze. Slobodno proverite kod kuće!

 
Nadoknade sa klizačima
Zaostali zubi se zaštite mostom na čijim krajevima se nalaze šine. Na njih tačno naleže matrica iz proteze tako obezbeđujući čvrsto pripajanje proteze.
 
Nadoknade sa dugmičastim sidrima
U kanal korena razlabavljenih zuba se cementira nadogradnja sa završetkom u obliku kuglice. Udubljenje u protezi tesno naleže na tu kuglicu sistemom klik-klak.
 

Fiksne nadoknade

Pacijent ih ne može ukloniti, jer se trajno cementiraju za zube. Pošto zauzimaju prostor prirodnih zuba lako se navići na njih. Kad god je moguće prednost se daje ovim nadoknadama.

 

Inlej/overlej

Predstavljaju plombe koje se izrađuju u zubotehničkoj laboratoriji, a stomatolog ih cementira u zub. U toku njihove izrade se uklanja mnogo manje nego kod krunica, zato bih trebalo da oni budu prve nadoknade na bočnim zubima kad već zub ne može da se rekonstruiše ispunom.

 
Inleji mogu da posluže i kao nosači mostova, štiteći tako susedne zube od brušenja, što bih bilo neophodno pri izradi klasičnih mostova. Iz ovog primera se lepo uočava da čak i u protetici razmišljamo preventivno!
 

Fasete (viniri)

Predstavljaju tipičan minimal-invazivni tretman u predelu prednjih zuba, jer se uklanja svega 0,8-1 mm od njihove prednje površine. Mogu biti kompozitne ili keramičke (porcelanske).
Usled nedostatka metala u njima jako su verni prirodnim zubima.
Kad se preporučuju? Za zatvaranje/sužavanje širih međuzubnih prostora, u slučaju preloma prednjih zuba, za promenu boje zuba uz istovremenu korekciju položaja itd.

 

Krune (navlake)

U slučaju većih oštećenja zuba, indikovano ih je obrusiti za krunice. Iz estetskih razloga u našoj ordinaciji se izrađuju samo keramičke krunice na metalnoj strukturi, kao i one koje uopšte ne sadrže metal.
Metalo-keramičke krune

 
Bezmetalne krune (krune od pune keramike)
 

Mostovi

U slučaju nedostatka zuba, susedni zubi do bezubog prostora mogu da se obruse obezbeđujući uslove za izradu mosta. U većini slučajeva 2 obrušena zuba bez problema mogu da preuzmu pritisak žvakanja 2-3 zuba koji se nadoknađuju.
Zahvaljujući modernoj zubotehnici 21. veka i mostovi mogu biti bezmetalni!

 
 

Adhezivni (Merilend) mostovi

Nedostatak jednog prednjeg zuba može da se nadoknadi bez brušenja susednih zuba.
Kako? Od unutrašnjih površina susednih zuba mora da se ukloni svega 0,5 mm.
Preduslovi? Susedni zubi moraju biti zdravi uz odgovarajući zagrižaj.

 

HOME

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

srpskimagyarenglish
Zakazivanje Radno vreme Idi do sadržaja