Rendgen - dijagnostika:


Ova metoda je postala neizostavna u dijagnostici na mnogim poljima u medicini od otkrića rendgen zraka krajem 19. veka. U stomatologiji nema izgleda da će biti izostavljena ta metoda u bliskoj budućnosti.

Naša ordinacija je otvorena za vršenje snimaka kod pacijenata upućenih od strane drugih stomatologa.
U stomatologiji razlikujemo snimke pravljene unutar i van usta pacijenta.

 

1.)Extraoralni snimci (izvan usta)

Ovakvi snimci se pripremaju uz pomoć većih rendgen aparata, gde je film postavljen van usta pacijenta smešten u kaseti. Veći aparati uglavnom izazivaju strah od zračenja, ali uz pomoć specijalnih pojačivačkih folija količina zračenja je smanjena na minimum. Naravno zaštita je upotpunjena olovnom keceljom. U toku pripremanja jednog OPT snimka pacijent absorbuje samo 2,5 puta veću dozu zračenja od doze za pripremanje malog snimka, sa time da se ne vidi samo 3-4 zuba, nego svi zubi, što nije zanemarljivo.

a.) Ortopantomogram - panorama (OPT, OPG) snimak

Predstavlja jedan od najvažnijih stomatoloških snimaka. U suštini bi ovakav snimak bio potreban već kod prvog susreta sa pacijentom. Na njemu su vidljivi zglobovi vilice, maxilarni sinusi, gornja i donja vilica sa svim zubima. Jako dobro mogu se dijagnostikovati: ciste, periapikalne promene, količina parodontopatijom izgubljene kosti, veći kvarovi zuba, neizrasli umnjaci itd. Pruža uvid u kompletnu oralnu regiju.
Pošto se sve vidi na njemu, manje je precizan, zato kod problematičnijih delova treba napraviti i manji snimak unutar usta pacijenta.
Neizostavni je snimak pre većih zahvata, kod nadoknade zuba i ortodontskih tretmana. Zamislite ovaj snimak kao sliku razreda u školi. Sva se deca vide na njemu, ali ne tako precizno, kao kad jedno dete slikamo posebno. U ovakvom slučaju pripremamo mali snimak. Veliki snimak je dobar putokaz, s koje regije je potrebno po potrebi pripremiti i mali snimak .

b.)Orthocephalogram-telerendgen-TR snimak

Ovakav snimak je potreban kod ortodontskih tretmana gde možemo videti odnose vilica, tendenciju rasta, nagnutost prednjih zuba….

 

2.) Intraoralni snimci (unutar usta )

Postoje više vrsta, ali uglavnom podrazumevamo retroalveolarni snimak. Film se postavi u usta, iza zuba i vilice, kojeg pacijent pridržava pri pravljenju snimka. Ovakav snimak treba zamisliti kao sliku pravljenu za tablon u školi. Gde se samo jedan vidi na njemu uvećan. Ovakav snimak je dijagnostički precizan.

 

HOME

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

srpskimagyarenglish
Zakazivanje Radno vreme Idi do sadržaja